"Vzal bych ťa do Holomóca na tvaróžkéééé"

Od malička mám ráda cukrárny. Sice úplně neprospívají mé linii, ale zato spolehlivě pozvednou náladu po promarněné polovině dne, strávené ve škole. A Olomouc je přímo Město cukráren. Někdo může namítnout, že Olomouc je přece od nepaměti spojována s tvarůžky, tak jako Vídeň se Sacherem, nebo Hořice s Hořickou trubičkou. Zajděte si do Denisovy ulice a pochopíte, že máme pravdu oba. V tamní Tvarůžkové cukrárně došlo ke spojení na první pohled nespojitelného. Jejich dortíky vypadají sladce, ale chutnají slaně. Jo, tvarůžky jen tak něčím nepřebijete a u vůně to platí dvojnásobně. Kdo má ale rád netradiční věci a chutě, tady se opravdu vyřádí. Pokud máte stejně jako já na účtu 16 Kč, mám pro vás jeden recept na vyzkoušení.

DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ: ještě než začněte vařit, otevřete si v kuchyni okno.

Tvarůžkové lívanečky - suroviny:

marmeláda nebo borůvkový džem

mléko - 1dl

hladká mouka - 150g

olej

Olomoucké tvarůžky - 8 kusů

čerstvé nebo kompotované ovoce

sůl

šlehačka

vejce -1 kus

Pracovní postup:

Z mouky, mléka, vejce a soli, udělejte husté těsto. Do lívanečníku nalijte trochu oleje, naběračkou vlijte trochu těsta, na to položíme tvarůžek a zase zalijte těstem. Smažte pomalu až zezlátnou. Hotové lívanečky ozdobte džemem, šlehačkou a ovocem podle své chuti.