PEČENÍ BEZ PEČENÍ

Co je zdravé, nemůže být dobré. Tak tento názor sdílí asi většina gurmánů. Ono ale tak trochu záleží na tom, co je považováno za zdravou stravu. Tak jak se střídají trendy v módě , stejně tak přicházejí stále nové názory na to, jak se máme stravovat, aby nás neskolily tzv. civilizační choroby. Za posledních pár let jsme se tak mohli setkat s makrobiotikou, vegetariánstvím, veganstvím nebo dokonce s různými druhy půstů(btw. tady je téměř jisté, že na civilizační choroby neumřete, umřete totiž hladem).

A co frčí právě teď? Raw strava. Raw v překladu syrový. Znamená to, že ke zpracování těchto pokrmů se používají šetrné metody, jako je máčení, klíčení, odšťavňování, kvašení, sušení do 42°C a mixování. Samozřejmě to nelze aplikovat na suroviny jako je maso, vejce a vše, co potřebuje tepelnou úpravu. Zní to složitě, ale Raw jsou třeba obyčejné smooti koktejly a ty máme přece rádi všichni. Vzpomínám, jakoby to bylo včera, když jsem poprvé spustila svůj smooti-mixér. Rozmixovala jsem prakticky vše, co se rozmixovat dalo a nemělo nožičky, aby přede mnou uteklo.

Máte chuť k Raw stravě přičichnout trochu více? Zkuste třeba dezerty. Nemusíte chodit daleko, jen do Pekařské ulice do cukrárny Choco Café Eva. Mají tam poměrně slušnou nabídku Raw dezertů, ale také smooti. Pokud s vámi půjde zatvrzelý všežravec, nevadí, klidně mu objednejte klasický zákuseček, nebo horkou čokoládičku. Cedule na stěně s nápisem "wifi nemáme, zkuste si povídat" má taky něco do sebe!

...nebo si to připravte doma.

Suroviny:

vlašské ořechy - 1 hrst

vanilkový extrakt - 1 lžička

javorový sirup - 3 lžíce

kešu oříšky (přes noc namočené ve vodě) - 150g

banán - 1 ks

kokosový olej - 2 lžíce

granátová jablko - 1/2 ks

Postup:

Nejdřív si připravte krustu – spodek dortu. Jednoduše rozmixujte ořechy a datle. Můžete přidat lžíci javorového sirupu. Jakmile směs bude dostatečně rozmixovaná, vyklopte ji do dortové formy a pěkně uplácejte na dně. Mačkejte pečlivě, ať vám později krusta drží pohromadě. Teď je na řadě krém. Pokud doma nemáte opravdu výkonný mixér, vezměte si do ruky tyčový. Ten to zvládne určitě. Do vysoké nádoby dejte kešu oříšky (bez vody), zbytek javorového sirupu, kokosový olej, banán a trochu vody. Začněte mixovat. Když se vám bude zdát, že je směs hustá a nejde moc mixovat, přidejte ještě trochu vody. Nepřežeňte to. Krém sice trochu ztuhne později v lednici, ale musí částečně držet tvar už když ho budete nalévat na krustu.Jakmile je krém na krustě, posypte ho semínky z granátového jablka a dejte aspoň na hodinku do lednice.